Muziek voor kinderen met een laag IQ

Projectbeschrijving

Dit project is gericht op leerlingen met een IQ lager dan 35. Leerkrachten worden ondersteund bij de invoering van de nieuwe leerlijn muziek 'Op Weg', leren hoe ze praktische werkvormen in kunnen zetten en hoe ze een begeleidingsinstrument (gitaar) functioneel in kunnen zetten. De leerlijn biedt per lichaamsgebonden ordeningsfase een passend leerdoel en passende werkvormen voor de leerlingen.

Leerkrachten volgen ter ondersteuning een introductieworkshop 'Klank als communicatiemiddel' en werken met het bijbehorende boek. Zo worden ze zich bewust(er) van de beperkende en oordelende invloed van de eigen denkpatronen op het waarnemen van de leerling en op wat muziek en klank zijn of zouden moeten zijn. Ze leren geluid, beweging of stemming van leerlingen te verklanken met behulp van hun stem of een instrument.

Daarnaast volgen leerkrachten 10 gitaarlessen. Deze lessen zijn erop gericht om de leerkrachten te leren om de gitaar in te zetten voor het begeleiden van liedjes, om klankexperimenten te doen en op non-verbale wijze te communiceren met de kinderen.

Een muziektherapeut geeft voorbeeldlessen die ook worden vastgelegd op video. 

Resultaten

  • 'Op Weg': digitale leerlijn en bijbehorende werkvormen voor muzieklessen aan leerlingen met een IQ lager dan 35 (www.vrijeklanken.nl/files/download/318)
  • Workshop voor leerkrachten 'Klank als communicatiemiddel'
  • 10 gitaarlessen voor leerkrachten

Meer informatie

Projecteigenaar: De Kom, school voor zeer moeilijk lerende kinderen, Druten
Contactpersoon: Jacqueline van Koolwijk, j.vankoolwijk@de-kom.nl

Download met resultaatbeschrijving.