Leerling competenties vanuit erfgoed

Projectbeschrijving

Leerlingen ontwikkelen met behulp van het leerlingontwikkelsysteem Robinson inzicht in de mate waarin zij een culturele competentie beheersen en krijgen een beeld van de vervolgstappen die ze kunnen zetten om zich verder te ontwikkelen. Een team van leerkrachten begeleidt de ontwikkeling van een leerling of van een groep leerlingen en stelt het aanbod hierop in. De experts van buiten (kunstenaars, instellingen) laten hun vakdiscipline goed aansluiten bij de gewenste ontwikkeling van een leerling of een groep leerlingen. Cultureel erfgoed wordt ingebed als een professioneel onderdeel binnen cultuuronderwijs.

Resultaten

•    Toolbox: een training van vier modules voor leerkrachten en teams die hun cultuuronderwijs willen vormgeven vanuit de ontwikkeling van leerlingen. Elke module staat ook op zichzelf.   
•    Toolbox train de trainer: een trainingsdag waarin de inhoud van de Toolbox-training wordt overgedragen met bijbehorende licentie.
•    Docentenscan: deze scan geeft docenten inzicht in hun eigen cultuurprofiel (gebaseerd op zes culturele vaardigheden). Het invullen van de vragenlijst levert een grafisch overzicht van het eigen cultuurprofiel en een uitgebreid rapport met tips en adviezen. De docentenscan is onderdeel van de Toolbox-training, maar kan ook los gebruikt worden. 
•    Leerlingontwikkelsysteem Robinson: digitaal instrument als hulpmiddel om culturele competenties van leerlingen te volgen en ontwikkeling te stimuleren

Meer informatie

Projecteigenaar: Stichting Primair Onderwijs Condor, Beek Ubbergen                                                              
Contactpersoon en mailadres: Frans Geurts, directie@spocondor.nl                                                                          
Informatie over Robinson

Foto William Moore
Foto William Moore