Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie
  6 november 2018
 

Gelderland gaat ervoor!

De laatste fase van CMK Gelderland is ingegaan. Gevoed met inspirerende voorbeelden, een toolkit en hernieuwde creativiteit zijn op 1 november dertig projectleiders voorbereid op de start van hun CMK-project. In 2019 verbeteren 369 basisscholen in Gelderland uit 50 gemeenten hun cultuuronderwijs en investeren in de 21e-eeuwse vaardigheden van hun leerlingen. CMK is hiermee een beweging geworden, zoals we hoopten. De resultaten werken aanstekelijk! Het betekent niet dat in de toekomst alle kinderen in Gelderland verzekerd zijn van goed cultuuronderwijs: de weg naar borging in de scholen en verankering binnen gemeenten kent heus nog hobbels. We gaan dan ook door met de communities of practice. In deze COP's, die begeleid worden door adviseurs van Cultuurmij Oost, leren projectleiders van en met elkaar. Bijvoorbeeld: hoe krijg je je team mee? Hoe ga je je cultuureducatie borgen op je school? 

Met trots brengen we in deze nieuwsbrief twee bijzondere mensen in beeld die met hart en ziel al hun hele carrière kunst in de klas brengen. Johannet König vertelt over kinderen met ruimte in hun hoofd. En laat de droom van Mirjam Jakubowski ook jou inspireren. Tot slot breng ik graag de inspiratiedag 'De kracht van dans' voor leerkrachten onder je aandacht.  Je bent van harte welkom op 25 november bij Cultuurmij Oost met als kers op de taart: de geweldige voorstelling GEKKIGHEID van Introdans.

Ik begroet je daar graag!


Francien Simons
Programmacoördinator CMK Gelderland

 
 
Kinderen met ruimte in hun hoofd
Kinderen met ruimte in hun hoofd

Johannet König is leerkracht van groep 1 en 2 en tevens interne cultuurcoördinator van basisschool Op Weg in Ooij, een dorp onder de rook van Nijmegen. Ze noemt zichzelf een a-typische juf. “Met 300 minuten rekenen en 300 minuten taal per week ben ik er niet. Er wordt van leerkrachten vooral verwacht dat ze goed directe instructies kunnen geven, maar ik wil kinderen ruimte geven in hun hoofd.”

Basisschool Op Weg maakt deel uit van schoolbestuur Condor dat al in 2013 deelnam aan CMK en een eigen leerlijn cultureel erfgoed ontwikkelde. Door consequent te werken met C-zicht, het ondersteunende instrument bij de ontwikkeling van culturele competenties, hebben de scholen dit inmiddels onder de knie. Dat zie je terug bij de kinderen. Ze durven zich te uiten, geven opbouwende feedback aan elkaar en reflecteren op hun eigen handelen. Johannet König: “Vanuit het voortgezet onderwijs horen wij nu dat onze kinderen zich zo goed kunnen presenteren. Dat compliment komt ook bij de ouders terug. Onze leerlingen komen uit gezinnen die wel cultureel minded zijn, maar niet zozeer gericht op kunst. Ik vind dat we ze iets anders moeten geven dan ze al van huis uit meekrijgen. Dat gaan we de komende jaren doen met dans en drama: niet meer stichtingsbreed maar op maat van onze eigen school.”

Lees verder ›
 
 
Duurzaam op maat
Duurzaam op maat

De Droom van Mirjam Jakubowski

Toen Mirjams moeder haar huis opruimde om naar het bejaardenhuis te gaan vond ze een oud schriftje van haar 8-jarige dochter waarin zij een opstel had geschreven over ‘wat ze wilde worden als ze groot was.’ Er stond: Als ik later groot ben, word ik kunstenaar… Hoe de jeugdervaringen van Mirjam Jakubowski leidraad zijn bij de inrichting van goed cultuuronderwijs.

Als MT-lid, onderbouwcoördinator, interne cultuurcoördinator en kunstenaar heeft Mirjam Jakubowski veel verschillende rollen bij IKC de Abacus in Huissen. Ze heeft een droom. Een droom waarin kinderen de ruimte hebben om zich te uiten en om hun talenten te ontdekken. En aan die droom wijdt zij zich al haar hele carrière.

Lees verder ›
 
 
Nieuws
 
CMK Gelderland Met hart en ziel zorgen voor kunst in de klas
 
Dertig nieuwe projectleiders geïnspireerd van start

05 november 2018

 
Donderdag 1 november kwamen 30 nieuwe projectleiders uit heel Gelderland bij elkaar in Theater de Leeuw in de Arnhemse wijk Klarendal. De komende twee jaar...   Lees verder ›
 
CMK Gelderland Met hart en ziel zorgen voor kunst in de klas
 
Subsidie voor mediakunst en erfgoed

05 november 2018

 
Mediakunst en erfgoed op school? Benut subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie! Mediakunst en erfgoed zijn dichtbij en actueel. Kinderen worden...   Lees verder ›
 
 
Bijeenkomsten
 
25
nov
 
 
Inspiratiedag voor leerkrachten De kracht van dans
 
Een dag speciaal voor leerkrachten, icc’ers, directies en schoolbesturen die zich willen laten inspireren door de kracht van dans, door te doen, te...   Lees verder ›
 
 
Maak kennis met:
Jacky Djaidoen
CMK Gelderland Met hart en ziel zorgen voor kunst in de klas
Jacky Djaidoen
Projectassistent
jackydjaidoen@cultuurmijoost.nl
026 3519029
 

Als projectassistent ondersteun ik projectleiders en adviseurs in hun werkzaamheden voor onder meer het programma Cultuureducatie met Kwaliteit. Daarnaast sta ik de zakelijk manager bij met de financieel-administratieve werkzaamheden. En ik zorg voor de organisatie en administratie van workshops en inspiratiedagen en de maandelijkse digitale nieuwsbrieven. 

Samenwerken met mensen met hart en passie voor kunst en cultuur, brengt mij persoonlijk veel energie en inspiratie! 

 
 
Cultuur Oost
Vossenstraat 6
6811 JL Arnhem
telefoon: 026 351 90 29
email: info@cultuuroost.nl
 
Onze activiteiten worden mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland
en het Fonds voor Cultuurparticipatie.
 
Deze nieuwsbrief is online te bekijken.   U kunt zich afmelden voor deze nieuwsbrief.
Verzonden met iMailingtool