Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie
  29 april 2015
 

Projecten uit programmalijn Omgeving centraal

De school, het dorp, de kunst: Muziektheatergezelschap De Plaats onderzoekt hoe een school zijn omgeving kan gebruiken als inspiratiebron voor dramaonderwijs. Open Academie Lingewaard verzorgt in opdracht van de drie schoolbesturen in deze gemeente een samenhangend programma cultuureducatie op alle scholen, waarbij de verbinding met muziekverenigingen wordt gemaakt. 

Beide projecten maken deel uit van de programmalijn Omgeving Centraal. Het buiten wordt naar binnen gehaald en de school gaat er zelf op uit. Lees hier hoe!

 
 
De directe omgeving van kinderen als inspiratiebron
De directe omgeving van kinderen als inspiratiebron

Vijf kinderen in blauwe overalls dansen langs de stellingen in de supermarkt van Tolkamer. Tussen de verraste dorpsgenoten die hun dagelijkse boodschappen doen, zingen, dansen en spelen de kinderen hun verhaal. Vrolijke taferelen verblijden niet alleen ouders, leerkrachten en passanten, de kinderen ontlenen er zelf ook zichtbaar veel plezier aan.

Samenwerking school en gezelschap

De school, het dorp, de kunst is een samenwerkingsproject van Muziektheater De Plaats en basisschool De Overlaat in Tolkamer. Samen ontwikkelen ze een werkwijze waarbij de leerkrachten cultuurprojecten leren opzetten en uitvoeren. De kinderen ontdekken de kunsten en leren deze toe te passen op locaties in hun eigen leefomgeving. Na drie jaar samenwerken dient er een concept te liggen dat als model kan dienen voor andere  basisscholen.

Lees verder ›
 
 
De Blazersbende verovert Doornenburg
De Blazersbende verovert Doornenburg

Het is dinsdagavond 21 april, de kinderen van groep 5, 6 en 7 van katholieke basisschool De Doornick druppelen een voor een het dorpshuis van Doornenburg binnen voor de generale repetitie en het eindconcert van De Blazersbende. De meesten extra mooi gekleed voor dit officiële optreden. Vanavond komen alle (groot)ouders, leerkrachten en andere belangstellenden kijken naar het concert dat deze 50 kinderen geven samen met Harmonie St. Caecilia, de lokale muziekvereniging. 

Ze hebben 8 weken geoefend op school. Elke dinsdag. Ze bespelen fluit, klarinet, saxofoon, trompet, bariton of slagwerk. Sommigen zijn van huis uit gewend aan muziekles, anderen bespeelden nog niet eerder een instrument. Een negenjarige beginnende klarinettist: “Ik vind het niet moeilijk hoor. De eerste keer kwam er wel een heel raar geluid uit, maar dat kwam omdat het rietje stuk was.”

Lees verder ›
 
 
Opleiding cultuurbegeleider
Opleiding cultuurbegeleider

Nieuwe perspectieven voor icc-ers

Van intern cultuurcoördinator naar cultuurbegeleider. Steeds meer scholen kennen een doorontwikkeling van kunst en cultuuronderwijs en de rol van cultuurbegeleider wordt echt een specialisme. ICC’ers kunnen nu doorgroeien met een post-hbo opleiding die Cultuurmij Oost in samenwerking met de HAN verzorgt. Zo ontwikkel je nieuwe perspectieven voor dit vakgebied. Na afstuderen volgt opname in het landelijk Abituriënteregister en kun je in aanmerking komen voor een LB-functie. Om toegelaten te worden tot deze post-hbo-opleiding moet de basisopleiding icc met succes zijn afgerond.

Lees verder ›
 
 
Nieuws
 
De omgeving in de school, buiten en binnen verbinden
 
Ik dans. Verdiepende leerlijn in Tiel.

28 april 2015

 
IK DANS is de Verdiepende Leerlijn Dans in het Primair Onderwijs in Tiel.┬áHet ervaren van dans en beweging op muziek kan een positief effect hebben op het...   Lees verder ›
 
De omgeving in de school, buiten en binnen verbinden
 
Terugblik symposium "Hoe sluit ik aan bij het onderwijs!" van 15 april, bekijk MEETUP!

17 april 2015

 
Een museum of bibliotheek kan een waardevolle bijdrage leveren aan levensecht leren. Maar hoe maak je echt verbinding met het onderwijs? Hoe breng je...   Lees verder ›
 
 
Bijeenkomsten
 
 
Cultuur Oost
Vossenstraat 6
6811 JL Arnhem
telefoon: 026 351 90 29
email: info@cultuuroost.nl
 
Onze activiteiten worden mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland
en het Fonds voor Cultuurparticipatie.
 
Deze nieuwsbrief is online te bekijken.   U kunt zich afmelden voor deze nieuwsbrief.
Verzonden met iMailingtool