Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie
  31 augustus 2015
 

Uitnodiging jaarlijkse CMK ontmoetingsdag op woensdag 23 september in De Lindenberg Nijmegen

Met plezier nodigen wij je uit voor de jaarlijkse ontmoetingsdag op 23 september van en voor alle deelnemers aan het Gelderse programma Cultuureducatie met Kwaliteit. Zo’n 350 scholen, 2.000 leerkrachten, 165 kunstvakdocenten/educatief medewerkers en 45.000 kinderen zijn nu al betrokken bij het Gelderse programma. Afgelopen jaar zijn ruim 4000 culturele activiteiten uitgevoerd in de klas. Tijdens de ontmoetingsdag staan we stil bij het ‘waarom’ achter deze activiteiten. Waarom is cultuuronderwijs belangrijk voor kinderen?

 
 
Aan het programma werken mee:
Aan het programma werken mee:

Auteur en theatermaker Jaap Robben, onderzoeker Fianne Konings, de financiers van CMK -Fonds Cultuurparticipatie en provincie Gelderland-, Kröller Müller Museum, Kwatta, Cultuurknooppunt Wijchen, De Plantage, Erve Emen en vele anderen. Theater- en documentairemaker Merel ten Elzen begeleidt de dag.

Na een plenair programma kies je een atelier, waarin je actief aan de slag gaat aan de hand van twee CMK projecten.

Tijdens borrel en diner is er alle gelegenheid om verder uit te wisselen en ervaringen te delen.

Lees verder ›
 
 
Waarom doen we dit?
Waarom doen we dit?

Als schrijver kan het makkelijk zijn om naar een school toe te gaan. Vooraf heerst de spanning alsof Sinterklaas op bezoek komt. De klas is verlegen. Ik lees wat voor. Er komen vragen. (Ben je familie van Arjen Robben?) Ik houd een oog op de klok, want de docent wil graag in de overgebleven tien minuten nog een workshopje. Dat steevast resulteert in 30 haastige rijmseltjes en evenveel gefrustreerde kinderen die denken dat poëzie moeilijk is.
 
Dat frustreerde me. Dit kon een docent ook zelf doen. Ik voelde me lesuur-vulling, en wat hebben kinderen hieraan? Daardoor ben ik gaan nadenken. Wat voegen kunstenaars toe aan de lessen? Wat zijn goede vragen, wat wil ik dat de leerlingen willen weten? Hoe verlaag ik de drempel? Is er eigenlijk een drempel of creëren wij die zelf? Hoe benadruk ik niet de benauwdheid van poëzie, maar help ik om de weidsheid ervan te openen? Proberen we kinderen kunst aan te leren als iets feitelijks, terwijl het juist zo intuïtief is? Kun je leren voelen?

Daarom ben ik actief op zoek gegaan naar de kern, het begin. Laten we beginnen met één woord. Is man een gedicht? Voor mij niet. Een grote man? Ook niet echt. Bomige man? Hmm. Waarom begint daar wel iets te draaien in mijn hoofd, terwijl het evenveel woorden zijn als grote man? Poëzie ontstaat tussen twee woorden. Sindsdien begin ik daarmee.
 
Jaap Robben

Lees verder ›
 
 
Je kunt kiezen uit de volgende ateliers:

1. Leren met kunst: Meesters in partnerschap

Wat leren kinderen van cultuuronderwijs? Hoe draagt kunst bij aan het ontwikkelen van culturele competenties? Leerlijnen en opbrengsten.  

2. Samen voor de klas: Leerkracht en vakdocent

Hoe werken leerkrachten, kunstenaars en muziekdocenten samen voor de klas? Van co-teaching tot cultureel partnerschap.

3. Van binnen naar buiten: De omgeving in de school

Hoe verbinden scholen hun onderwijs met het aanbod in de omgeving? Leerlijnen en duurzame samenwerking.

4. Met kunst de toekomst in: Verankeren en borgen

Hoe krijgen de resultaten van succesvolle CMK projecten een plaats in beleid en praktijk? Van activiteit naar gemeente- en schoolbeleid. 

5. Dansvoorstelling Dansstorm Oost: de maker aan het woord 

Met een nagesprek met aanbieder en een CMK school.

 

 

Lees verder ›
 
 
Aanmelden
Aanmelden

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname, dus meld je snel aan! Dat kan tot 18 september. Er is beperkt plaats, dus aanmeldingen worden verwerkt op volgende van binnenkomst. Mis het niet!

Je ontvangt op 21 september per e-mail een bevestiging en routebeschrijving. Op Meetup ontmoeten we elkaar vooraf en ook na afloop om ervaringen en kennis te delen. Ook daar zien we je graag!

Lees verder ›
 
 
Cultuur Oost
Vossenstraat 6
6811 JL Arnhem
telefoon: 026 351 90 29
email: info@cultuuroost.nl
 
Onze activiteiten worden mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland
en het Fonds voor Cultuurparticipatie.
 
Deze nieuwsbrief is online te bekijken.   U kunt zich afmelden voor deze nieuwsbrief.
Verzonden met iMailingtool