Reflecteren met leerlingen

Workshop met Monique Fischer

Hoe kun je met leerlingen reflecteren op culturele activiteiten? En met een echt goed gesprek hun reflecterend vermogen vergroten? Monique Fischer liet het twintig leerkrachten en kunstdocenten ervaren tijdens haar workshop op de Startdag CMK op 15 februari. Reflecteren is namelijk een van de competenties die kinderen in de 21e eeuw hard nodig hebben en waarmee dan ook getraind wordt in Toolbox C-zicht

Reflecteren en leren gaat over vragen stellen. Wat zijn goede vragen? Met de Vragenpiramide werk je aan een veilige setting waarbinnen de denkkracht van een leerling wordt aangeboord. Het vertrouwen en de veiligheid zijn een belangrijke basis voor het blootgeven van iets kwetsbaars als je mening over een kunstwerk. Het ontwikkelen van denkkracht en vervolgens een mening kan de leerkracht opbouwen in het gesprek. Te beginnen met het stellen van gesloten ja/nee en of/of vragen dan feitelijke vragen om uiteindelijk bij de meningsvormende vragen en zelfs de waarom-vraag aan te komen. Door het stellen van steeds verder verdiepende vragen ontwikkelt zich een echt interessant gesprek waar iedereen van leert.

De deelnemers oefenen met het kunstwerk aan de wand van lokaal 3.2 in Rozet. De opdracht van Monique luidt: 'Kijk naar het kunstwerk en benoem wat jij daarin ziet in een woord." Droomkathedraal is het woord dat iedereen tot de verbeelding spreekt en dat is dan ook de ingang voor een boeiend groepsgesprek over het kunstwerk, waarbij de deelnemers de 'leerling' steeds verder helpen bij het analyseren van zijn kernwoord. Vragen stellen blijkt best moeilijk. Het mooie gesprek dat ontstaat geeft de deelnemers de inspiratie om zich te gaan trainen op het bewuster vragen stellen. Wil je meer weten dan kun je hier de presentatie van Monique Fischer downloaden of je aanmelden voor de training Toolbox C-Zicht.

Een reflectiegesprek, onderdeel van de training Toolbox C-zicht voor schoolteams. Foto Ingrid Joppe.
Een reflectiegesprek, onderdeel van de training Toolbox C-zicht voor schoolteams. Foto Ingrid Joppe.