Kunst ervaren met Kwatta

Improviseren: een toneelstuk in een half uur

Theatergroep Kwatta is het professionele jeugdtheatergezelschap van Gelderland, gevestigd in het Nijmeegse Badhuis. Zoals een voorstelling je iets laat beleven dat je nog niet kent, dat je verwart, doet schateren of laat huilen, zo moet educatie je op een spoor zetten in je eigen hoofd. Om iets te ontdekken dat je nog niet wist. Of om iets te verwerken dat je in de voorstelling bent tegengekomen. Vanuit deze visie op educatie geeft educator Thekla Wildekamp deelnemers aan haar workshop een pittige improvisatieopdracht. De leerkrachten en kunstvakdocenten kiezen een attribuut uit de koffer om in groepjes tot een verhaal te komen.

Ze ervaren dat samenwerken nog niet zo heel gemakkelijk is. Terwijl de één komt met een echt tekstueel stukje, wil een ander veel beeldender te werk gaan. Toch ontstaan er binnen een half uur prachtige kleine scènes die met veel plezier aan elkaar gepresenteerd worden. Spelenderwijs wordt aldus gewerkt aan de competenties onderzoeken en samenwerken. En ervaren de deelnemers bovenal hoe leuk het is om te spelen!

Scholen die meer willen doen met theater, als team of in de klas, kunnen contact opnemen met Thekla Wildekamp. Ze komt graag langs met inspirerende werkvormen, om te leren hoe je alle talenten van de kinderen kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als je zelf een eindmusical maakt.

De attributenkoffer van Kwatta. Foto Ingrid Joppe
De attributenkoffer van Kwatta. Foto Ingrid Joppe