Vakdocent dans coacht de leerkrachten van Het Palet

Leerlijnen voor alle kunstdisciplines

Bij haar danslessen gebruikt dansdocent Debora Heijne thema's uit de belevingswereld van kinderen. Alledaagse handelingen als opstaan, douchen en ontbijten bij de kleintjes en een onderwerp als toveren bij groep 6. Zij is vandaag te gast als vakdocent bij basisschool Het Palet in Hattem. 

 “Dit is het begin. Het is onze startdag dans voor alle groepen en het is de bedoeling een complete leerlijn te ontwikkelen.” Aan het woord is Joanneke Edelbrecht, de interne cultuurcoördinator van Het Palet. “We vinden het sociale aspect heel belangrijk op school. Bij de musical aan het einde van groep 8 zagen we dat het heel lang duurt voordat de kinderen echt op de planken durven te staan. Daar wilden we wat aan doen, want de kinderen willen heel graag, ook al is het wat spannend.”

Dans op Het Palet in Hattem. Ontwikkeling leerlijn voor alle groepen. Foto's Jeannette Eygenraam.
Dans op Het Palet in Hattem. Ontwikkeling leerlijn voor alle groepen. Foto's Jeannette Eygenraam.

Aanvulling in de samenwerking

De school wil voor alle kunstdisciplines leerlijnen ontwikkelen. Dat doet de school samen met Cultuurplein Noord Veluwe. Joanneke Edelbrecht: “Het is heel fijn om met vakdocenten te kunnen werken. Leerkrachten kijken mee, zien hun leerlingen ook eens van een andere kant en ontdekken nieuwe talenten. De vakdocent helpt met een goede opzet van de lessen die houvast biedt aan de leerkracht en deze gaat er vervolgens zelfstandig mee aan de slag.” 

Authentiek, creatief en samenwerken

Debora Heijnen: “Dansen is geen kwestie van goed of fout. Het is zo belangrijk dat kinderen zichzelf durven laten zien. Dat ze in hun kracht staan. Ze moeten daarvoor het gevoel hebben dat ze er mogen zijn. Daar begin je met de kleuters mee en dan kan dat groeien. Authentiek, creatief en samenwerken: dat zijn mijn drie uitgangspunten. En die wil ik overdragen aan de leerkrachten.”

Inpassen cultuurlessen

Het is de bedoeling dat elke groep een eigen cultuurmap krijgt. Die reist acht jaar lang met de leerlingen mee. Er komen lessen drama, dans en muziek in: vijf tot tien lessen per discipline waar de leerkracht uit kan kiezen. Omdat de map met de groep meegaat, kan een volgende leerkracht precies zien wat de groep al gedaan heeft. De interne cultuurcoördinator besluit: “Het moet allemaal nog gaan beklijven. Het is natuurlijk wel heel druk op school. Er moet zoveel. De lessen van een vakdocent enthousiasmeren de leerkracht het in te passen. Drama is al klaar en dit jaar ontwikkelen we dans- en muzieklessen. Zo willen we steeds twee disciplines per jaar vormgeven met hulp van een vakdocent. Doordat we er op deze manier elk jaar mee bezig zijn, groeit het besef en de noodzaak om de cultuurlessen te geven en de leerlingen een bredere ontwikkeling mee te geven.”