Speciaal voor jou

Creative dance in het Praktijkonderwijs

“Als ik zeg: springen, draaien jullie om je as; als ik zeg zitten, blijven jullie staan”, dansdocent Mareike MacLean-Falke begint de dansles voor twaalf leerlingen van het Praktijkonderwijs in Zutphen met een vrolijke warming up. Grijnzende gezichten zijn het gevolg van de tegendraadse instructies. De eerste en tweede klassers geven er met zichtbaar plezier gehoor aan.

De afgelopen weken hebben ze al reproductieve lessen Jazz-Streetdance en Breakdance gehad. Vandaag mogen ze zelfstandig werken: de mooiste en leukste bewegingen uit de eerdere lessen kiezen en bij elkaar brengen tot een korte dans. Zo maken ze kennis met hun eigen creativiteit: want hoe kun je zelf iets maken? 

Dans als uitlaatklep, voor souplesse en zelfvertrouwen

Mareike MacLean-Falke is dansdocent en heeft een nascholing voor het speciaal onderwijs gevolgd.  “Aangezien de lessen op verzoek van de leerlingen in de Muzehof plaatsvinden, moeten zij zelfstandig door de stad fietsen en verkeersregels toepassen. Ook het betreden van en werken in een vreemde omgeving met onbekende docenten kan een uitdaging voor hen zijn. Als deze obstakels overwonnen zijn, kunnen zij zich met dans creatief en expressief ontwikkelen.
Vooral voor leerlingen die minder makkelijk hun gevoelens en behoeftes kunnen verbaliseren is dans een geschikt communicatiemiddel. Vrolijke, uitdagende of wanhopige dansbewegingen zijn in een veilig kader een uitlaatklep. Bovendien is dans goed voor de motorische ontwikkeling. De sportieve kant van dans zorgt voor het onderhouden van spierkracht, souplesse en uithoudingsvermogen. Bovendien worden coördinatie, isolatie, expressie en ruimtelijk inzicht geschoold.
 Omdat de leerlingen in de laatste les in groepjes een eigen dans maken nemen ze verantwoordelijkheid voor elkaar. De bijbehorende presentatie ondersteunt het zelfvertrouwen.”

Jij bent nu even de baas

Terwijl de jongens halsbrekende toeren uithalen met stoere crossovers, oefenen de meiden vloeiende bewegingen met hun armen, de lange losse haren sierlijk meebewegend. “Mevrouw, we hebben dit bedacht, maar hoe moeten we nu verder?” vraagt een van de meisjes. Dansdocent Mareike MacLean-Falke gaat naar het zelfstandig werkende groepje en doet een beweging voor uit de vorige les. “Weten jullie deze nog? Die sluit mooi aan bij wat jullie nu hebben bedacht.” Marian Oosterbroek, de begeleidende mentor van de school, helpt ondertussen de jongens, die vastlopen in hun onderlinge rolverdeling. “Jij bent nu even de baas en de anderen doen wat jij zegt.” “Ok, ok” klinkt het antwoord “en, 5, 4, 3, 2, 1 ok”  ze vallen naar voren en radslagen razendsnel over elkaar heen. 

Dans in vak vrijetijdsbesteding

Praktijkonderwijs Zutphen biedt met het vak Vrijetijdsbesteding kansen voor leerlingen die ondersteuning kunnen gebruiken bij het ontwikkelen van hun sociale en motorische vaardigheden. Ze kunnen hun talenten ontwikkelen en in verschillende rollen oefenen; leerlingen worden gestimuleerd om ook buiten school aan vrijetijdsactiviteiten deel te nemen. Op het programma staan: creatief (schilderen), outdoor, sport, keuken (bakken of koken), muziek en dans. 

Leerlingen perspectief bieden

Mentor Marian Oosterbroek: “Concreet betekent dit voor onze leerlingen dat je ontdekt wat bij je past en wat je kunt doen als je vrij bent. Want er is meer dan hangen op straat, zitten voor de tv of achter de computer! We willen de leerlingen perspectief bieden!”

Andere ervaringen in het speciaal onderwijs