Les in multimedia

Zelf stopmotion-filmpjes maken. Met speelgoed en knutselmaterialen geven de kinderen vorm aan het door hen bedachte verhaal. Foto's Danielle Corbijn.
Zelf stopmotion-filmpjes maken. Met speelgoed en knutselmaterialen geven de kinderen vorm aan het door hen bedachte verhaal. Foto's Danielle Corbijn.

“Ssst. Jullie mogen niet naar binnen hoor. We zijn aan het filmen.” De klas van meester Johan op ’t Startblok in Elst maakt vandaag stopmotionfilmpjes. De kinderen hebben les van gastdocente Rian die via Breakfit multimedialessen verzorgt op school. Zij heeft een professionele camera meegenomen en de kinderen krijgen direct resultaat te zien van wat ze maken. Hilariteit alom als ze zichzelf terugzien op het grote scherm. Initiatiefnemer en directeur van de school Bas Peters: “We willen cultuur een plek geven.”

Ervaringen doorgeven

Binnen het vorige schoolbestuur waar ik werkte, was ik een cultuurwerkgroep gewend”, vertelt Bas Peters. “We ontwikkelden een cultuurconcept met het toenmalige Edu-art, nu Cultuurmij Oost, leidden interne cultuurcoördinatoren op en schreven een cultuurbeleidsplan. Ik leerde dat je door thematisch te werken cultuur op het lesprogramma kunt houden. Op deze manier hebben we het hier nu ook op poten gezet. Met zeven scholen van Batavorum vormen we een regiegroep van directeuren en een projectgroep van icc-ers. Elk jaar kiezen we een thema -nu multimedia-, we leren, maken ons eigen en kunnen de kennis vervolgens zelfstandig toepassen. Leerkrachten leren met de vakdocenten hoe iets kan en werkt en begeleiden een volgende keer de kinderen zelf.

Komend schooljaar breiden we uit en sluiten acht scholen van vier verschillende schoolbesturen aan. Vijftien scholen uit Elst, Driel, Heteren, Valburg, Huissen, Oosterhout en Zetten doen dan mee in de samenwerking. We willen kennis en ervaring delen en op die manier cultuur breder in de regio een plek geven. Ons uitgangspunt is zoveel mogelijk lokaal te doen, want verbinding met lokale aanbieders en de gemeente vinden we belangrijk. De kinderen leren dichtbij te kijken als vertrekpunt voor het ervaren van de grotere wereld. 

Naar een combinatiefunctionaris

De kar trekken, wat ik nu doe vanuit mijn rol als schooldirecteur, zou op termijn goed bij een combinatiefunctionaris in de portefeuille passen. Sommige gemeenten faciliteren dit al. In Oude-IJsselstreekbijvoorbeeld. Met Cultuurmij Oost onderzoeken we hoe we samen met de partners tot een convenant kunnen komen.” 

De kinderen van groep 5 hebben ondertussen instructies gekregen om in kleine groepjes zelf filmpjes te maken. Met speelgoed en knutselmaterialen geven ze vorm aan het door hen bedachte verhaal. Ze tekenen decors en maken bijpassende achtergronden. Knuffels worden publiek bij een autorace en een zelfgemaakte groene slang van klei een van de deelnemers. In een spannende wedstrijd gaat van alles mis en behaalt de slang uiteindelijk de overwinning. 

“Het komt allemaal in de bioscoop hoor, dat zei mijn moeder. Ik denk dat we met de hele klas gaan,” vertelt de 9-jarige Tom aan zijn vriendje. “Inderdaad”, zegt de directeur, “met de scholen werken we toe naar een groots filmevenement bij Cinemec voor alle 1500 betrokken leerlingen en hun ouders, waar de gemaakte virtuele dagboeken, sprookjes- en stopmotionfilms getoond worden. We rollen de rode loper uit voor de makers. Hoe leuk is dat? We laten onze nieuwe wethouder ook graag zien waar we mee bezig zijn, dus we nodigen hem zeker uit.” 

Nieuwe media en creativiteitsontwikkeling