Machinespektakel op de Mauritiusschool

Kunst en techniek in één les

Het is vrijdagmiddag en de kinderen van groep 7 van de Mauritiusschool in Rheden treffen een uitstekend voorbereide omgeving aan. Voor ieder kind ligt op naam een groot vel en een zakje materialen klaar. Vandaag maken ze een machine met gastdocent Simone Kuijpers, die de opleiding Van kunstenaar tot collega* deed en nu vernieuwende kunstprojecten op scholen begeleidt. 

Simone Kuijpers: “De vraag van de school is techniek en creativiteit te combineren. Ik ben geen techniekspecialist, ik ben van de verbeeldingskracht en creativiteit, maar ik kreeg alle ruimte. We zijn net gestart met de samenwerking. Dit eerste jaar is bedoeld als oriëntatie, de leerkrachten en ik trekken gewoon samen op, lekker laagdrempelig. In een serie van drie lessen werken de leerlingen aan 21e-eeuwse vaardigheden. Ze bedenken een concept voor een machine, geven daar zelf vorm aan door te bouwen met materialen, ze vertellen het verhaal van hun machine aan de andere kinderen en ze filmen elkaars ontwerp.”

Simone Kuijpers, gastdocent op de Mauritiusschool, verbindt creativiteit aan technische opgaven. Foto's Ingrid Joppe.
Simone Kuijpers, gastdocent op de Mauritiusschool, verbindt creativiteit aan technische opgaven. Foto's Ingrid Joppe.

Een jongen komt aanlopen: “Kijk Simone, ik heb een elastiekjesschieter gemaakt, zal ik hem uitproberen, kijken of ‘ie het echt doet?” Simone neemt hem mee naar de gang waar hij veilig de schieter kan uitproberen, en ja hoor: het werkt. Het wordt helemaal op film vastgelegd. Een meisje vertelt: “Ik heb een pakjessorteermachine gemaakt. De vorige les had ik dat al bedacht en nu heb ik ‘m gebouwd. Ik vind het heel leuk om te doen, omdat ik zelf iets mag bedenken.” Is ze tevreden met wat ze maakte? “Een beetje wel, vooral, dat ik zelf iets heb bedacht. Want ik kan andere mensen helpen door iets te bedenken.”

Als de machine klaar is, filmen de kinderen het verhaal van de werking van hun machine, er liggen camera's klaar. De kinderen doen het helemaal zelf, kijken hun filmpjes terug en doen het nog eens opnieuw, als ze dat nodig vinden. 

Fantasie, technische creativiteit, vertellen en filmen: het komt in één uur allemaal aan bod.
Fantasie, technische creativiteit, vertellen en filmen: het komt in één uur allemaal aan bod.

Simone Kuijpers: “Uiteindelijk wil ik graag tot co-creatie komen met de leerkrachten. Met z’n tweeën voorbereid met de klas aan het werk gaan. Het is heerlijk om nu eerst zoektijd te hebben. Om echt duurzaam iets te betekenen, ervaar ik dat twee jaar samenwerken met een school nodig is. Door de projecten die ik na mijn opleiding heb gedaan, merk ik dat steeds meer een gemeenschappelijke taal ontstaat. Ik wil gedrevenheid aanwakkeren, dat is mijn droom, dat de leerkrachten zich eigenaar voelen.”

Paulien van de Goot, leerkracht van groep 7, onderschrijft dit: “Het is heel leuk om op een andere manier te werken, je ziet ook hoe enthousiast de kinderen zijn. De jongens gaan experimenteren, de materialen uitproberen. De meiden bedenken een concept en werken dat zo mooi mogelijk uit. We werken nu met de jaargroepen, maar we hebben machinespektakel ook in gemixte groepen 5, 6, 7 en 8 aangeboden, dat was ook erg leuk.”

*CultuurCollege organiseerde de cursus ‘Van Kunstenaar tot Collega’ in 2015, 2016 en 2017. Makers en creatief ondernemers ontdekten wat het onderwijs te bieden heeft en hoe zij hun unieke skills in het onderwijs kunnen inzetten. Niet als vakdocent, maar als verbeelder, ontdekker en creatief rolmodel voor leerlingen en medewerkers. De training wordt nu binnen CMK in Brabant verzorgd.