Kinderen leveren ingrediënten voor toneelstuk

Co-creatie Wouters&Sars Producties en acht scholen

“Ik vind dit heel leuk. Want je kunt er veel van leren: toneel is niet altijd toneel. Het is niet altijd nep, het gebeurt soms echt. Je leert hoe het zou kunnen zijn”, vertelt de 9-jarige Eva. Zij is een van de middenbouwleerlingen van DaVinci Zevenaar. Haar klas leverde ingrediënten voor een gloednieuwe voorstelling over echtscheiding.

 

De voorstelling 1 Papa +1 Mama + 2 huizen laat zien hoe kinderen over echtscheiding denken. De meest betekenisvolle input van 750 kinderen van acht Gelderse basisscholen is erin verwerkt. De leerlingen deden mee aan inspiratiesessies met de theatermakers en leverden door opdrachten uit te werken de ingrediënten voor het toneelstuk.

Wouters&Sars repeteren op de scholen.
Wouters&Sars repeteren op de scholen.

Telkens overnieuw beginnen

Op de scholen repeteren theatermakers Wendelien Wouters en Sylvia Sars de voorstelling, die op 29 november 2015 in première gaat. In kleine groepjes kijken de kinderen bij de repetitie met de regisseur. Ze zien hoe vaak een onderdeel overnieuw moet om de juiste toonzetting en mimiek te vinden. “De regisseur kwam erbij omdat ze iets moesten verbeteren”, vertelt Wybran. “Het is leuk om achter de schermen te kijken, want dat is niet gewoon”, vult Naut aan. “Bij het stukje dat ze zei ‘We gaan op ons zelf wonen’, was het wel een beetje druk, alles liep door elkaar omdat de regisseur zei ‘ho even’. Dat lijkt me heel stressend, dat je dan telkens overnieuw moet beginnen”.

 

Juf Elsa Goor noteert wanner iemand de Stiefbak in mag volgens haar leerlingen.
Juf Elsa Goor noteert wanner iemand de Stiefbak in mag volgens haar leerlingen.

Over Stiefbakken en pesten

Als alle kinderen in de klas een stukje repetitie hebben meegemaakt, bekijken ze klassikaal een filmpje met vragen en opdrachten van de personages. Vandaag gaat het over ‘de Stiefbak’. Juf Elsa Goor vraagt: “Wie wil er weleens iemand in een stiefbak gooien?” De vingers schíeten omhoog. "Mijn zusjes", zegt de één. “Mensen die mijn moeder uitschelden”, roept een ander. Het jongetje dat de jongens uit zijn buurt in de stiefbak wil gooien, zorgt voor een wending in het gesprek naar pesten en gepest worden en hoe de klasgenoten elkaar zouden kunnen helpen.

Echte co-creatie

"We hebben van tevoren goed nagedacht over dit project”, vertelt leerkracht Elsa Goor. “Het is een precair onderwerp en er gebeurt van alles in de klas. Ik houd wekelijks contact met de ouders hierover. Met alle deelnemende scholen en de makers hebben we bij elkaar gezeten en afgesproken dat het echt in co-creatie is. Wij kunnen als school dus ook besluiten dat we bepaalde zaken anders willen. Dat is overigens nog niet nodig geweest, want het is een geweldig project. De kinderen dragen bij aan de voorstelling. Ze voelen zich verantwoordelijk en dat geeft ze zelfvertrouwen. Toneel is een kunstvorm, een mooie uitingsvorm om iets te delen met elkaar en dat ervaren de kinderen. Ze hebben iets te melden en voelen zich serieus genomen. Het samen bouwen in co-creatie sluit helemaal aan bij onze vorm van onderwijs.” 

Co-creatie in het programma Cultuureducatie met Kwaliteit. Foto's: Willliam Moore
Co-creatie in het programma Cultuureducatie met Kwaliteit. Foto's: Willliam Moore

Item TV Gelderland

Omroep Gelderland zond in de nieuwsuitzending van 25 november een impressie uit van 1 Papa + 1 Mama + 2 Huizen met de kinderen van de DaVincischool in Zevenaar. (Vanaf de 5e minuut)

 

Wat zijn de succesfactoren voor een geslaagde co-creatie tussen een basisschool en een kunstproducent?

We nodigen je uit om op Meetup actief mee te praten over de vraag: Wat is er nodig om tot een geslaagde co-creatie te komen?