Dramales op De Leeuwenkuil

Spelenderwijs wijzer

‘Je hoeft geen beste vrienden te zijn, maar je moet wel met elkaar om kunnen gaan.’ Vanuit deze visie krijgen de kinderen van basisschool de Leeuwenkuil elke maandag dramales aangeboden. In groep 8 betekent dat: gemengde groepjes. Jongens en meisjes doen samen de oefeningen. Om en om staan ze in een grote cirkel voor de zogenoemde complimentenronde. “Wat een drama", roept er één gekscherend. 

Meer zelfvertrouwen ontwikkelen

De school hecht aan veiligheid, kinderen die lekker in hun vel zitten en prettig naar school komen. Daaraan wordt veel aandacht besteed. “Met drama steviger in de schoenen staan, dat is wat we willen bereiken”, vertelt Dayenne van de Geijn vakspecialist op De Leeuwenkuil in Beneden-Leeuwen. Ze is tevens groepsleerkracht in de onderbouw en vanuit die rol kent zij de leerlingen goed. “We zetten in op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Dit schooljaar zijn we begonnen met dramalessen voor de groepen 2, 4, 6 en 8. Volgend jaar zijn opnieuw deze groepen aan de beurt, zodat in twee jaar tijd iedereen dramales krijgt op school. We willen graag dat de kinderen zich bewust worden van hun identiteit. Dat ze meer zelfvertrouwen krijgen en voor zichzelf op durven komen.” 

Dramales draagt bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.
Dramales draagt bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

Complimenteren en bedanken

"Zometeen gaan we elkaar een compliment geven. Kijk eens goed rond. Wat wil jij voor compliment geven en aan wie?” Dayenne van de Geijn legt de bedoeling van de complimentenronde uit. Jordi, een stoere 8e groeper in een geblokt hemd, ontvangt het aan hem gerichte “Ik vind dat jij heel goed bent in het helpen van andere kinderen” met een blije glimlach en een welgemeend: “Dank je wel”. Om beurten stappen de leerlingen vervolgens op elkaar af: “Je blijft gewoon jezelf”; “Je kunt goed opkomen voor anderen”; “Je kan goed geheimen bewaren” en “Jij bent altijd vrolijk” passeren de revue.

 

Gezien worden

Voor de technische kant van theater is eveneens aandacht in het programma, met pantomime, improvisatie, toneel- en bewegingsspel. De kinderen gaan komend voorjaar naar het toverbaltheater of de schouwburg. Dayenne van de Geijn zegt over het nieuwe project: “De kinderen vinden het moeilijk om los te laten. Eerst vinden ze het een beetje gek. Na vier weken begint het nu te wennen. Ze worden door de lessen meer gezien door elkaar.

Ouders vertellen mij: ‘Wij horen thuis nooit iets over school, maar hier vertellen mijn kinderen over’. Het is goed om ook op creatieve vakken in te zetten op school, want kinderen worden spelenderwijs wijzer. Met dit credo ben ik ook afgestudeerd als vakspecialist drama. Je kunt kinderen met creatieve vakken zoveel bijbrengen, leren is niet alleen een cognitief iets!” 

Gezien worden. Foto's Bart Versteeg.
Gezien worden. Foto's Bart Versteeg.