De Zonnehoek: Gelderlands eerste Cultuurprofielschool

“We willen dat leren en plezier hand in hand gaan en we zijn ervan overtuigd dat cultuur en creativiteit hier onlosmakelijk mee zijn verbonden. Daarom besteden we hier veel aandacht aan bij ons op school,” vertelt Truus Hermkens. Zij is combinatiefunctionaris vrije tijd van De Zonnehoek, een christelijke school voor speciaal onderwijs (SO) en voortgezet speciaal onderwijs (VSO) voor zeer moeilijk lerende kinderen in Apeldoorn. Sinds donderdag 12 oktober mag De Zonnehoek zich als eerste basisschool in Gelderland officieel Cultuurprofielschool noemen.

Kristalorkest, het Leerorkest in Apeldoorn. Foto's Danielle Corbijn.
Kristalorkest, het Leerorkest in Apeldoorn. Foto's Danielle Corbijn.

Hoe word je Cultuurprofielschool?

 “We zijn vijf jaar geleden met cultuur begonnen dankzij de inspanningen van Nico Teunissen, hoofd Sport & Cultuur bij De Onderwijsspecialisten en een kleine subsidie van de provincie Gelderland. We organiseerden een muziekdag. Vervolgens deden we mee met Kinderen Maken Muziek van het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Al snel wisten we dat we nog veel meer wilden met kunst en cultuur. De losse culturele activiteiten waren weliswaar een succes, maar kenden ook een keerzijde. We werkten met kleine aanbieders die niet veel kostten, maar uiteindelijk niets blijvends opleverden. We wilden continuïteit en kwaliteit. We meldden ons aan voor Cultuureducatie met Kwaliteit om de expertise van onze leerkrachten te versterken. Ook gingen we samenwerken met de kunstvakdocenten van Gigant, markant in cultuur. Vandaaruit zijn we steeds meer mensen en organisaties in Apeldoorn erbij gaan betrekken.” 

Over de schutting kijken

Job Kaihatu is adviseur bij Gigant en nauw betrokken bij de school: “Wij hadden nog weinig ervaring met het speciaal onderwijs. Vanuit de bereidheid iets duurzaams te ontwikkelen hebben we allemaal geleerd over de eigen schutting heen te kijken. Om samen het beste voor de kinderen te creëren.” Het nieuwe gebouw waarin de school zit, huisvest nog drie scholen en een groot aantal zorgvoorzieningen, het is een echte ontmoetingsplek in de wijk en dat biedt samenwerkingskansen. Met het Leerorkest dat Truus Hermkens de school binnenhaalde, kon zij meer partners verbinden. Er is nu jaarlijks een lunchconcert of een andere grote activiteit waar wel 800 mensen aan meedoen. Leerlingen gaan met hun muziekinstrument op bezoek bij de bovenburen: een woongroep voor dementerende ouderen. Deze activiteiten zijn niet mogelijk zonder inzet van talloze vrijwilligers, ook MEE Veluwe is erbij gehaald. 

Kijk in de spiegel. Kinderen maken een zelfportret.
Kijk in de spiegel. Kinderen maken een zelfportret.

Van culturele activiteiten naar meedoen aan CMK en vervolgens Cultuurprofielschool worden: De Zonnehoek deed het!

Ambities waarmaken

Truus Hermkens vervolgt: “Ik wilde heel graag de post-hbo opleiding Cultuurbegeleider doen, maar die ging telkens niet van start. Drie jaar geleden kon ik eindelijk beginnen. Deze opleiding heeft me veel gebracht: het intensieve traject gaf me meer lef. Ik vind het belangrijk dat als kinderen iets maken ze daar goede materialen bij krijgen, anders kun je nooit iets echt moois maken en trots zijn op je werk. Dat krijg ik nu ook voor elkaar. Verder heb ik geleerd hoe je collega’s mee kunt krijgen en kunt coachen. Als combinatiefunctionaris is het echt je werk, dan kun je de ambitie waarmaken. Een ICC-er heeft een klas, dat is heel anders, dan doe je cultuur erbij. Verder is het natuurlijk belangrijk dat je een team en een directie hebt die er voor willen gaan.” 

Dromen, durven, doen

“We hebben het echt samen gedaan. Dankzij het feit dat ik combinatiefunctionaris ben, heb ik onze visie kunnen ontwikkelen en vervolgens door kunnen pakken. Met de onmisbare steun van onze directeur. We steken heel veel energie in scholing. Coaching en training van leerkrachten zodat ze zelf veel kunnen, juist als er straks minder subsidiegeld beschikbaar is. Dat we zelf aan de slag kunnen is belangrijk voor de verankering. We zullen altijd fondsen nodig hebben, dat blijft natuurlijk. We benutten laaghangend fruit, er ligt veel voor het grijpen. Ons motto is Dromen, durven, doen, en dat is me echt op het lijf geschreven. Kansen zien en kansen pakken. Ik ervaar het als van ons samen. Alle partners willen elkaar echt helpen. Dat is het succes van het Apeldoornse, blij zijn met het succes van een ander.”

Combinatiefunctionaris Truus Hermkens en wethouder van Cultuur Detlev Cziesso, De Zonnehoek is nu officieel Cultuurprofielschool.
Combinatiefunctionaris Truus Hermkens en wethouder van Cultuur Detlev Cziesso, De Zonnehoek is nu officieel Cultuurprofielschool.
Monsters -met toelichting van de makers- bij De Zonnehoek.
Monsters -met toelichting van de makers- bij De Zonnehoek.

Meer weten?

Over Cultuurprofielscholen

Cultuur Oost begeleidt  basisscholen in Gelderland bij dit proces. Neem hiervoor contact op met Carla Plaisier.

Over de post-hbo opleiding Cultuurbegeleider
Op 15 november start een nieuwe groep met de opleiding Cultuurbegeleider bij de HAN, dus ben je al Intern Cultuurcoördinator en toe aan verdieping? Er is nu zelfs subsidie  beschikbaar!