De verzamelman in Herwijnen

School met de Bijbel omarmt Reizen in de Tijd

De 20 kinderen van groep 2 werken geconcentreerd aan hun plaquettes. Beeldend kunstenaar Anton Klein laat de kleuters een kleitablet boetseren, waarop ze sporen gaan maken. De kinderen ontdekten al eerder wat er zo leuk is aan sparen, verzamelen en bewaren, want leerkracht Suzanne Dingemans gaf een aantal voorbereidende lessen rond De verzamelman. Een speciale kast toont de verzamelingen die de kinderen samen aanlegden. Ook is gewerkt met de game op Reizen in de Tijd. Leerkracht Dingemans: “Je merkt dat het onderwerp echt gaat leven, het past goed bij deze leeftijd. De kinderen gaan door het project bewust kijken en slaan aan het verzamelen.”

Kleuters bespreken elkaars werk. Reizen in de Tijd in Herwijnen. Foto's Danielle Corbijn.
Kleuters bespreken elkaars werk. Reizen in de Tijd in Herwijnen. Foto's Danielle Corbijn.

De vijfjarige Ivano illustreert dit spontaan door een schat uit zijn broekzak tevoorschijn te halen. Een glimmende gele knoop die hij vanochtend op het schoolplein vond. Die komt nu goed van pas, want hij mag er sporen mee maken. Kunstenaar Klein vraagt de kinderen: “Als je een spoor wilt maken met een wasknijper: hoe zou je dat dan kunnen doen? Je kunt drukken zodat je kleine streepjes krijgt of je kunt de knijper trekken: dan heb je een lang spoor.” Met allerlei gevonden materialen en objecten gaan de kinderen zelf sporen zetten op hun plak. “Kijk mijn sporen zijn klaar, roept de zesjarige Brandon. Hij krijgt een penseel en bruine verf waarmee hij zijn sporen inkleurt: “want dan kun je ze beter zien”. Ivano werkt ondertussen supergeconcentreerd door en blijft zijn knoop stevig in de klei drukken. Het spoor van rondjes dat hij maakt, stemt hem tevreden, want hij vraagt: “Mag mijn werk mee naar huis, juf?

Kunstenaar Anton Klein in de klas. Leren sporen maken in de klei.
Kunstenaar Anton Klein in de klas. Leren sporen maken in de klei.

De beeldend kunstenaar in de klas

Anton Klein is beroepskunstenaar in de klas en aanbieder voor Reizen in de Tijd: “Kinderen zijn geboren verzamelaars; stukjes steen, glimmende knopen, snoeppapiertjes, stukjes touw, van alles. Deze les is een eerste kennismaking met het materiaal en gaat om Verzamelsporen. Het werktempo verschilt nog sterk op deze leeftijd. Maar, zegt leerkracht Dingemans: “Het doel is bereikt. De kinderen weten wat verzamelen is. Hoe ze een verzameling kunnen tonen en met verschillende materialen een kunstwerk van sporen kunnen maken.” 

Sporen maken met objecten. De verzamelman uit Reizen in de Tijd.
Sporen maken met objecten. De verzamelman uit Reizen in de Tijd.

Een groepsgesprek vormt de afronding van de één uur durende les. “Laten we eens even kijken wat iedereen heeft gemaakt. Levi, kun jij vertellen wat je hebt gedaan? En Ashley, jij hebt weer heel andere sporen gemaakt. Zien jullie de verschillen?” De kinderen leggen aan elkaar uit dat ze doppen gedrukt hebben of zebrasporen getrokken met knijpers. 

Schoolbreed integreren in het curriculum
Dit kijkje in de klas van groep 2 geeft een beeld van wat er op de school gebeurt, maar wanneer is het CMK-project nu voor de school geslaagd? Directeur Theo Jeninga: “ We willen Reizen in de Tijd structureel en verdergaand inzetten. Het project is geslaagd zodra we cultuureducatie schoolbreed -dus van groep 1 t/m 8- geïntegreerd hebben in ons jaarcurriculum.”

Over Reizen in de Tijd
De digitale leerlijn met erfgoed als drager is ontwikkeld binnen CMK Gelderland 2013-2016. En vervolgens aangescherpt en verbeterd in 2017 op basis van alle ervaringen. Scholen kiezen in welke mate zij de leerlijn willen verbinden met de zaakvakken en de kunstdisciplines. Met de menukaart kiezen scholen hoe zij de CMK-middelen inzetten om de leerlijn te implementeren of verdiepen.

De verzamelkast van groep 2.
De verzamelkast van groep 2.