CMK Symposium Bewust Cultuuronderwijs

Culturele ontwikkeling volgen, stimuleren en waarderen.

Voor veel scholen gaat cultuuronderwijs over meer dan leren kunst te begrijpen en te doorgronden. Het gaat ook over persoonlijke ontwikkeling: leren creëren, onderzoeken, reflecteren, zelfstandig werken, presenteren en samenwerken. Vaardigheden die leerlingen nodig hebben in de steeds complexer wordende samenleving. Hoe kun je op dit soort competenties sturen en leerlingen steeds een stap verder helpen in hun ontwikkeling?
 
Deze middag is interessant is voor Gelderse leerkrachten uit het basisonderwijs, ICC’ers, CMK projectleiders en Pabo-docenten. Deze middag is ook een verplichte module in de post-HBO opleiding voor Cultuurbegeleider.
 
Aanmelden voor het symposium kan via het formulier op de website van Cultuurmij Oost

Locatie: HAN Pabo, Kapittelweg 35 Nijmegen.

Concept programma

1.Ontvangst Esther Tobé, programmamanager CMK

2. Kim Harsta leidt het onderwerp inhoudelijk in: wat is beoordelen, waarom zou je cultuuronderwijs beoordelen, welke relatie heeft het tot leerlijnen en met het volgen wat leerlingen leren? Dilemma's in kiezen voor een manier van beoordelen worden behandeld.

3. Reineke de Vries (adviseur Cultuurmij Oost) vertelt over het werken met en beoordelen van culturele competenties en geeft een toelichting op Robinson, het digitale leerling ontwikkelsysteem dat Cultuurmij Oost hiervoor met partners ontwikkelde.

4. Niekje van de Lavoir (HAN-PABO) gaat in op de relatie tussen C-Zicht en creativiteitsontwikkeling. Hoe kun je beoogd gedrag van leerlingen stimuleren door specifieke gerichte leerkrachtinterventies?

5. Presentatie van Thorben Nolsen, student aan de HAN: de waarde van individuele reflectie met leerlingen en eigenaarschap van leerdoelen in de praktijk.

6. Vanuit de ervaring van cmk-projecten: formatief beoordelen in de praktijk door Annemieke Eshuis van het Montessori Kindcentrum De Plotter .

tot